2014. június 16., hétfő

1. fejezet

Olivér a hátsó padsorban ült Gerdától nem messze. Épp egy unalmas szociolingvisztika óra kellős közepén voltak. A fiú arcán dacos kifejezés ült, és unottan bámult kifelé a nyitott ablakon. Fejét öklével támasztotta, és időnként elfojtott egy ásítást. Szokásához híven megint késett, ő ért be utoljára a terembe.
Gerda tekintete elidőzött rajta. Jóformán semmit se tudott a fiúról a nevén kívül. Másokhoz sohasem szólt önszántából, és ha kérdezték, csak tőmondatokban felelt.
Gerda már régóta figyelte a fiút, és valami miatt ösztönösen szimpatizált vele. Ő sem tartozott a legnépszerűbbek közé, és ezért valamilyen szinten közösséget érzett vele. Ahányszor meglátta, különös érzése támadt, mely egyszerre volt szívet melengető, fájdalmas és nyugtalanító. Olivér puszta jelenléte is felzaklatta, és tudni akarta az okát.
Miért van ilyen hatással rá, holott nem is ismeri? Még csak nem is beszélgettek soha, csupán futólag köszöntek egymásnak a folyosón. A fiú ilyenkor soha nem nézett rá, fejét a padlóra szegezte, és nagy léptekkel elviharzott mellette.
Olivér észrevette, hogy a lány őt bámulja, és felé fordult. Gerda egészen megrendült a fiú különös tekintetétől. Másokra közönnyel vegyes megvetéssel nézett, már ha egyáltalán ránézett valakire, de rá egészen máshogy. Összeráncolt szemöldökkel, tűnődve, mintha csak próbálná kitalálni a gondolatait. 
Gerda is rá akart jönni, mi jár a fiú fejében. Miért nem szól senkihez? Miért vonzza őt úgy? Miért érzi azt, hogy ők ketten ismerik egymást…?
Olivér elfordította a fejét, amire a lány újra a jegyzeteibe temetkezett. Halvány pír jelent meg az arcán, és az óra további részében nem igazán tudott figyelni a tanár szavaira. Az a furcsa tekintet beleégett, és egyre csak a fiú kék szemét látta maga előtt. A csontja velejéig hatolt nézése, és bárhogy is próbálkozott, nem bírt másra gondolni.
Miután véget ért az előadás, Olivér elsőként hagyta el a termet. Gerda legszívesebben utánament volna, de büszkesége nem engedte. Nem fog senki után szaladni!
Így hát komótosan elpakolta a dolgait, és ráérősen kisétált a teremből. Legnagyobb döbbenetére azonban a fiú ott állt az ajtó mellett, hanyagul a falhoz dőlve. Csak nem őt várja…?
Amikor meglátta őt, kiegyenesedett, és egyenesen Gerdára nézett. A lány megborzongott a fiú jeges tekintetétől.
- Beszélnünk kell – közölte Olivér kertelés nélkül, tárgyilagosan. A lánynak kikerekedett a szeme, hisz a fiú még soha, egyszer sem szólt hozzá. Vajon mit akar tőle? Bárhogy is törte rajta a fejét, nem tudott rájönni az okára. Elképzelése sem volt, mi vihette rá a fiút két év után arra, hogy megszólítsa.
Olivér, meg sem várva a meghökkent lány válaszát, sarkon fordult, és nagy léptekkel elindult.
Gerda egy pillanatig habozott, majd követte. Nem tudta mire vélni a fiú indítványozását, mindenesetre érdekelte, mit akar tőle. Egyre különösebbnek találta Olivért.
Cipőjük visszhangot vert az üres, kivilágítatlan folyosón. Reggel még sütött a nap, de délutánra beborult, bár az eső nem eredt el. Gerda két-három lépéssel le volt maradva Olivér mögött, mert a fiú akkorákat lépett, hogy nem bírta tartani az iramot. Szürke, kapucnis pulóvert viselt, fekete haja felborzolódott a tarkójánál. Kissé mereven járt – karját szorosan a teste mellett tartotta. Kettesével szelte a lépcsőket, de lent bevárta Gerdát. Végigmentek egy rövid, hirdetésekkel telezsúfolt folyosón, melynek végén egy ajtó várta őket. Olivér kinyitotta, és előreengedte a lányt. Gerda meglepődött az előzékenységén.
- Köszönöm – motyogta halkan.
A fiú azonban szóra sem méltatta.
Felmentek a kőlépcsőn, ahonnan több út is vezetett. Előre, a parkolóba, balra, az egyetem díszes kapuja felé, és jobbra felfelé, ahol egy kis arborétum terült el. Az egyetemhez tartozott, de bárki szabadon látogathatta. Arrafelé vették irányukat. Az út kis kavicsokkal volt felszórva, és különféle, ritka növények szegélyezték. A fákon színes madarak trilláztak, és tenyérnyi méretű virágok nőttek. A levegő párás volt, és a fákat olyan sűrűn telepítették, hogy lombkoronájuk eltakarta az eget. Emiatt és a borús idő miatt félhomály uralkodott.
Gerdát ez egyáltalán nem zavarta, és nem töltötte el nyugtalansággal, sőt, ellenkezőleg: kifejezetten tetszett neki. Megvolt az arborétum bája és hangulata. Néha csak sétálgatott egyedül órák után, a gondolataiba temetkezve.
Olivér helyet foglalt az egyik padon, amire Gerda követte példáját. Feszélyezve érezte magát a fiú jelenlétében – még csak rá se mert pillantani. Keze a térdén nyugodott, és idegesen piszkálta az ujjait. Tekintetét a földre szegezte, és minden idegszála megfeszült.
- Ki vagy te? – tette fel a fiú a kérdést.
Gerda értetlenül nézett rá. Mindenre számított, csak erre nem.
- Ezt meg… hogy érted? – kérdezett vissza döbbenten. Nem értette, miért akarja tudni, és hogy Olivér pontosan milyen választ is vár tőle.
- Ki vagy? – ismételte meg Olivér a kérdést ellentmondást nem tűrően. Arca komoly volt és kifürkészhetetlen.
- A… nevem Bánhidi Gerda, tizenkilenc éves vagyok, és… - kezdett bele a lány bizonytalanul. Bár gyanította, a fiút nem ez érdekli. Igaza is lett, mivel Olivér türelmetlenül félbeszakította:
- Nem erre vagyok kíváncsi – rázta meg a fejét. Gerda töprengve fürkészte az arcát – rá akart jönni arra, mi vihette rá a fiút a kérdésre. Mire kíváncsi…? Ám Olivér arca nem árult el semmit. Arcizma sem rezdült, tekintete sem rebbent. Olyan volt, akár egy élő szobor.
- Akkor mire? – A lány végképp összezavarodott. Tanácstalanul tárta szét a karját, és nagyokat pislogott.
- Két éve vagyunk csoporttársak, és ez alatt a két év alatt egy szót sem váltottunk egymással. Mégis, ahányszor meglátlak, különös érzésem támad. Van valami nagyon furcsa benned, de nem tudom, mi. Rá szeretnék jönni!
A lány körül forgott a világ – valósággal megszédült a fiú szavaitól.
- Én is pontosan ugyanezt érzem veled kapcsolatban, és én is tudni akarom, miért van ez.
Olivér úgy tűnt meghökken a lány válaszától – legalábbis erre engedett következtetni a testbeszéde. Szoborálarca lehullt, szeme kikerekedett, és testével a lány felé fordult. Jó néhány másodpercig csak meredt rá, mintha próbálná kifürkészni a titkait.
- Ha rájössz, szólj – közölte hűvösen, azzal felállt a padról, és távozott.
Gerda még jó ideig ült ott, a gondolataiba mélyedve.
Vajon hogyhogy ő is ugyanazt érzi, amit ő? Mi lehet ez a különös kapocs közöttük? Talán előző élet…? Gerda nem igazán hitt ilyesmiben, legalábbis eddig nem foglalkozott ezekkel a kérdésekkel. De most megfordult a fejében. Ha erről van szó, kik lehettek egymásnak, és mit követhettek el, amiért ebben az életben az a sorsuk, hogy újra kellett találkozniuk? Valamit helyre kell hozniuk? Vagy egészen másról van szó…?
A lánynak egymást kergették a gondolatok a fejében. Nem tudott egyik kérdésre sem felelni, ami bosszantotta. Tudni akarta a válaszokat…!

~~*~~

A lány az elkövetkező napokat főként tanulással töltötte - készült a vizsgáira. Azt akarta, hogy kapjon ösztöndíjat, és ezért törekedett a jó jegyekre. Az egyetem honlapját böngészve megakadt a szeme egy hirdetésen. Egy tánctanfolyamot reklámoztak kedvezményes áron az egyetem tanulóinak. Régi álma volt, hogy megtanuljon táncolni, de nem akadt ezidáig partnere. Szomorúan felsóhajtott – most sincs senki, aki eljönne vele. A csoporttársai nagy része lány, a fiúkkal pedig nem sok szót váltott eddig. Csalódottan elkönyvelte magában, hogy soha nem fog megtanulni táncolni. Új oldalt nyitott böngészőjében, és elindított egy számot. Within Temptationtől a Memoriest. Félhangosan dúdolta a lassú, érzelmes dallamot, és elmerengett. Gondolatai minduntalan visszatértek Olivérhez. Nem tudta kiverni a fejéből a fiút. Egyre csak rajta tűnődött, hogy vajon hogyhogy ő is pontosan ugyanazt érzi vele kapcsolatban, amit ő? Ezt igen különösnek találta. Hirtelen jött sugallatra beírta a fiú nevét Facebookra. Dobott ki találatot, és némi habozás után megjelölte ismerősként.
A fiúnak nem volt profilképe, és a nemén kívül nem adott meg más információt magáról. Az üzenőfalára se írt ki semmit. Gerda nem lepődött meg, hisz Olivér nem épp a nyílt, barátkozó természetéről volt híres. Mindössze tíz ismerőse volt.
Meghallgatott még egy számot, majd lekapcsolta a laptopját, és bebújt az ágyába. Egyedül élt, egy kis másfél szobás albérletben. Vidékről költözött Pécsre, a barátnőjével együtt, aki sikeresen bepasizott, vele ellentétben. Már össze is költöztek fél év járás után, így ő egyedül maradt. Szülei fizették neki a rezsit, de persze eljárt dolgozni iskola mellett, amikor akadt munka. Barátnője azóta, amióta összejött Zsolttal, nem kereste őt. Néha-néha, úgy havonta eszébe jutott, és ráírt Facebookon. Gerda eleinte próbálkozott, elhívta találkozgatni, de Zsófi minduntalan visszautasította bokros teendőire hivatkozva. Olyan is előfordult, hogy megbeszéltek egy időpontot, de barátnője elfelejtette, és nem ment el. Gerdának nem volt más barátnője rajta kívül, ezért volt ilyen toleráns Zsófi viselkedésével szemben. A lány ezt jól tudta, és gyakran kihasználta monopol helyzetét. De örökké ő sem tűrhet!
Elhatározta, hogy másnap felhívja, és megint megkísérli elhívni találkozni. Tisztázni szerette volna vele a dolgokat. Meg akarta menteni a barátságukat, mert Zsófit közel öt éve ismerte, és Zsolt előtt mindent együtt csináltak, mindent tudtak egymásról, és csak néha kaptak hajba, akkor is semmiségeken. Persze Gerda megértette, hogy barátnője most szerelmes, és ezért nem ér rá annyit foglalkozni vele, de előtte volt, hogy mindennap összefutottak. Most pedig már közel két hónapja nem látták egymást… Borzasztóan hiányzott neki.
Gerda még sohasem érezte ilyen magányosnak magát. Szeretett kimozdulni, sétálni a városban, beülni egy kávéra, de egyedül nem volt az igazi. Már törzsvendégnek számított lassacskán az Eozin Kávézóban. Kezdetben furcsán néztek rá, hogy egyedül ül be, de már megszokták a jelenlétét. Gerda eleinte reménykedett, hogy hátha valaki megsajnálja, és odamegy hozzá, de csak kérdő tekinteteket kapott. De a legtöbben egyszerűen csak keresztülnéztek rajta. Senkit nem érdekelt a sarokban kucorgó, melange-t kortyolgató lány. Pedig ő csak egy kedves szóra vágyott, hogy ne érezze magát olyan piszkosul egyedül.
Odamenni azonban nem mert senkihez, mert nem akart tolakodó lenni. A kezdeményezési készsége kimerült abban, hogy kereste azokat, akik számítottak neki. A szüleit és az egy szem barátnőjét. De kezdte az utóbbi időben úgy érezni, hogy ő nem számít Zsófinak. Persze azt mindig is érezte, hogy a lánynak nem olyan fontos ő, mint neki Zsófi. A lánynak vele ellentétben megvolt a kis baráti köre, akikkel eljárt szórakozni, bulizni. Eleinte őt is hívta, de Gerda nem tudott beilleszkedni közéjük, bármennyire is próbálkozott. Egyszerűen ő teljesen más típus volt. Emlékezett arra, hogy barátnője egyszer hozzávágta, hogy sznob, és senki nem felel meg az ő „úri” ízlésének. Gerda ezt kikérte magának. Nem volt sznob, csupán jobb szeretett emelkedettebb témákról eszmét cserélni, mint arról, ki hogyan rúgott be hétvégén.
Ahányszor a lány lemondta a találkozókat – legtöbbször meg sem indokolta, mi miatt – akaratlanul is elképzelte, ahogy barátnője önfeledten szórakozik a párjával; nevetnek, jól érzik magukat, és egy pillanatra sem gondolnak rá. Nem sajnálta tőlük a boldogságot, sőt, örült, hogy barátnője végre talált magának egy normális pasit, de neki nem volt senkije Zsófin kívül. Erről egyrészt ő tehetett, másrészt a körülmények.
Alapvetően vidám természetű, nyitott lány volt, de az évek során megkeményedett a szíve. Nagyon nehezen bízott meg bárkiben is, mert sokan kihasználták a jóhiszeműségét. A csalódások miatt félt közeledni az emberekhez; félt, hogy újra átverik. Óvatos volt és gyanakvó, de igyekezett fesztelenül viselkedni. Ha szóltak hozzá, kedvesen és készségesen felelt, és titokban reménykedett abban, hogy valaki meglátja benne a „fantáziát.” Noha nem volt senkivel elutasító, mégsem hívták soha, sehová. Egy kezén meg tudta volna számolni, hány bulin vett részt. Nem mintha el akart volna menni; inni egyáltalán nem ivott, és a hangos zenét, illetve a tömeget se szerette, csak maga a tudat. Hogy számítanak rá, hogy szükség van a jelenlétére. De nem számított senkinek.
Észre sem vette, hogy folynak az arcáról a könnyek. Kissé bosszús mozdulattal letörölte őket kézfejével – nem, nem süllyedhet bele az önsajnálat mocsarába! Erősnek kell maradnia. Ő egyedül is megáll a lábán, és ér annyit, mint azok, akiket felvetnek a barátok! Attól ő még nem értéktelen, mert nem kell senkinek…
Ezekkel a gondolatokkal aludt el.

Másnap reggel bosszúsan kelt fel fél hétkor, mert véletlenül bekapcsolva hagyta az ébresztőt a telefonján. Szombat volt, így annyit alhatott, amennyit csak akart. De ha egyszer felkelt, már nem tudott visszaaludni.
A szokásos reggeli tevékenységek után első dolga volt felmenni Facebookra, ahol egy értesítés fogadta. Dobogó szívvel megnyitotta, de csak egy kamumeghívót küldtek neki nyílt Ncore-regisztrációra. Nem fért a fejébe, hogy ezt még beveszi valaki. Csalódott sóhaj tört fel belőle – reménykedett abban, hogy Olivér visszaigazolta. Bár a szociális igényeiből kiindulva valószínűleg hónapok óta fel sem nézett a népszerű közösségi oldalra.
Lustán végiggörgette a híreket, de nem talált semmi érdekeset. A kedvenc blogját se frissítették, üzenetet nem kapott, sem pedig hozzászólást az újonnan feltöltött versére. Nem is értette, minek tette fel, mert úgysem olvasta senki. Összesen egy ember tekintette meg a számláló szerint, mégpedig ő maga, mert előző este véletlenül rákattintott a címére. Szomorúan lecsukta a laptopját, majd összeütött magának némi harapnivalót – müzlit tejjel és pirított mézes kenyeret. Egy újabb „csodás” nap kezdete… – jegyezte meg magában némi öniróniával.
Legszívesebben azonnal hívta volna barátnőjét, de nem akarta ilyen korán zaklatni. Ezért betett egy filmet – a Kate és Leopoldot – hogy teljen az idő. Már vagy tízszer látta, ezért nem is igazán figyelt rá. Ő is át akarta élni a Nagybetűs Szerelmet, de egyre inkább kezdett meggyőződni arról, hogy a való életben nincsenek lovagok, csak „parasztok.”
Belőlük pedig nem kért; ennyire azért nem volt kiéhezve. Inkább hal meg magányosan, mintsem hogy egy olyannal járjon, aki nem üti meg a mércét. Barátnője szerint túl magasra helyezte, és senki nem fog megfelelni az ő „magas” elvárásainak, de nem hallgatott rá. A legtöbb pasi kapásból megbukott a legelső lépcsőfokon, az intelligencián. Zsófi azonban nem volt ilyen válogatós. Tizenhat éves korában egy negyven éves buszsofőrrel járt, aki nem épp az intellektusáról volt híres. A tetejében még kopaszodott.
Románcuk nem tartott sokáig, mert kiderült, hogy a férfi házas ember. Gerda ezek után nem mert Zsófira hallgatni szívügyekben.
Miután a film lefutott, megint felnézett Facebookra. Egy újabb értesítés várta. Reményvesztetten megnyitotta. „Olivér Takács visszaigazolta, hogy ismer. Írj Olivér idővonalára.”
Azon nyomban felélénkült – pulzusszáma megemelkedett, és mosoly terült el az arcán. Most mit csináljon? Írjon rá? Gyorsan bekapcsolt a chatet, és látta, hogy a fiú online van. Némi tétovázás után rákattintott a nevére, és ráköszönt:
- Szia! – írta, és egy mosolygós hangulatjelet is hozzáfűzött.
Visszafojtott lélegzettel várta, mit fog Olivér reagálni.
- Szia – érkezett a felelet pár másodperc múlva. Semmi smiley. Gerda átkozta magát, hogy ráírt. Most mégis mit mondjon neki? Ezért a lehető legsablonosabb kérdéssel állt elő öt perc lázas töprengés után:
- Hogy vagy? – Igen, ezt sikerült összehoznia ennyi idő alatt. Gondolatban vállon veregette magát.
- Jól – jött a tömör felelet. Gerda fejbe ütögette magát párszor – hogy lehet ilyen szerencsétlen? De mégis mit kérdezhetett volna?
- Nem gondoltam volna, hogy fent vagy Facebookon – írta. Ezt kellőképp semlegesnek és tárgyilagosnak ítélte, de Olivér válasza arról árulkodott, hogy a fiú támadásnak vette a megállapítását:
- Miért is? – kérdezte.
A lány nem tudta, ebből mégis hogy magyarázza ki magát.
- Ja, semmi különös, csak megjegyeztem – írta végül hosszú hallgatás után. Kissé idegesen ütötte le az entert. Kezdett egyre kínosabbá válni a beszélgetés, pedig alig öt mondatot váltottak egymással.
- Aha.
Gerda erre már végképp nem tudott mit reagálni, ezért menekülőre fogta a dolgot:
- Most mennem kell, csak felnéztem. Szia!
A fiú csak két perc múlva felelt:
- Szia.
Ennyi. Ez volt Gerda életének legégőbb levelezése. Elhatározta, hogy soha többé nem fog ráírni a fiúra.
Most biztos hülyének néz, és azt hiszi, totál szerencsétlen vagyok. És az a legrosszabb az egészben, hogy nem is áll olyan távol a valóságtól…
A kezébe temette vörös arcát, és lassan kifújta a levegőt, hogy lehiggadjon. Ki kellett szellőztetnie a fejét. Felkapott magára egy vékony, sötétkék felsőt, és útnak indult. A Tettye közelében lakott, és elment egészen a Havihegyig. Kiült a sziklára, és nézte az előtte elterülő várost. Szerette ezt a helyet. Megnyugtatta. Jobbra tőle a Mecseket látta, és a hegy tetején a TV-torony tört az ég felé. 


Május volt, és a lágy szellő virágillatot hozott magával. Lehunyta a szemét, és mélyen beszívta tüdejébe. Miután összeszedte magát, és gondolatait pozitív irányba terelte, tárcsázta barátnőjét. Legnagyobb döbbenetére Zsófi azonnal felvette.
- Szia! Jaj, úgy örülök neked, mesélj, mi újság? – kérdezte a lány csevegő hangon. Gerdának magasra szaladt a szemöldöke – nem értette, Zsófi mitől ilyen mézesmázos.
- Megvagyok, köszönöm. Csak gondoltam, felhívlak, hogy ráérsz-e – mondta hűvösen, nem tudta elrejteni rosszallását. Általában ment neki, és magába fojtotta az indulatait, de Zsófi előtt szabadjára engedhette magát, mivel barátnője legtöbbször nem érzékelte a szavai mögött rejlő, valódi érzéseit és gondolatait. Süket volt az iróniára.
- A mai nap jó, de csak háromig érek rá, mert addig dolgozik Zsolti. Rémes, hogy hétvégén is kell dolgoznia!
Nem mintha nem lennétek egész nap sülve-főve együtt – jegyezte meg magában Gerda cinikusan, és elhúzta a száját.
- Én itt vagyok a Havihegyen, ide tudsz jönni, vagy kimenjek hozzád? – kérdezte, bár úgyis sejtette Zsófi válaszát. Igaza is lett.
- Gond lenne, ha kijönnél? Épp főzök Zsoltinak. Reggel nyolckor keltem, hogy mindennel végezzek, amikor megérkezik. Jaj, úgy várom már!
- Akkor indulok. Szia! – köszönt el a lehető legjegesebben. Sejthettem volna… Neki sokkal fontosabb a szerelme, és csak azért találkozik velem, mert most nincs otthon.
- Szia!
Gerda megcsóválta a fejét, és elindult a buszmegállóba. Nem voltak illúziói.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szablon wykonany przez FAITH