2014. június 20., péntek

3. fejezet

Attól a naptól kezdve sülve-főve együtt lógtak. Már háromszor találkoztak a héten, és megbeszélték, hogy hétvégén, Gerda utolsó vizsgája után elmennek közösen strandra – ő, Ármina és Alex. Mint a régi szép időkben.
Vizsga előtt egy nappal Gerda legnagyobb döbbenetére üzenetet kapott Olivértől Facebookon.
- Van jegyzeted?
Gerdának természetesen volt, hisz minden órára bejárt. Ellenben a fiú egyszer se tette tiszteletét. Megérdemelte volna, hogy ne segítsen rajta, főleg azok után, ahogy viselkedett vele. De ő túl jószívű volt. Emiatt a tulajdonsága miatt sokan kihasználták, de viszonzást már nem kapott érte cserébe. Nem várt, nem azért tette, önzetlenül segített, de azt nem szerette, ha kihasználják. Persze ő volt az ostoba, hogy hagyta magát – ahogy most is. Bár azóta megválogatta, kinek segít. Azt viszont nem tudta megindokolni, Olivérnek miért.
Jókor állsz neki tanulni… - jegyezte meg magában a lány. Legalább tíz percébe telt, amíg lefényképezte a fél év alatt összegyűlt, tekintélyes mennyiségű órai jegyzetet. Elolvasni is sok, nem ám megtanulni…! Ráadásul szóbeli, így esély sincs a puskázásra.
Átküldte neki a fényképeket, de nem fűzött hozzá semmi kommentárt. Öt perc múlva ennyit kapott válaszul:
- Kösz.
- Nagyon szívesen, máskor is! – morogta. Ezt a hálátlanságot! Soha többé nem fogok segíteni neki, azt várhatja! – dohogott magában. Ennél azért még tőle is több hálát várt volna.
Dühösen lecsapta a laptopját, és folytatta a tanulást.

Olivér volt az utolsó vizsgázó, így Gerdának meg kellett várnia a vizsgaszabályzat értelmében. Nehéz tételt húzott, és a tanár vagy negyed órán keresztül faggatta. Végül négyest adott neki. Ez volt Gerda egyetlen négyese, és nem örült neki túlzottan. A lány némán szorított magában a fiúnak. Aggódott érte, hogy egy szót sem fog tudni kinyögni, ám amikor Olivér magabiztosan belekezdett a feleletbe, leesett az álla – ahogyan a tanárnak is. A fiú egyszer sem nézett bele a jegyzetébe, és olyan dolgokat is belefoglalt a feleletébe, amik benne se voltak az átküldött anyagban. A tanár mindössze két dolgot kérdezett tőle, amikre kimerítően, és igen választékosan felelt. Úgy beszélt, mint egy nyelvészprofesszor, ami ugyancsak meglepte Gerdát. Hisz vele meglehetősen fukarkodott a szavakkal – két év alatt jó, ha öt mondatot váltottak egymással…
- Gratulálok a bravúros feleletéért! – biccentett elismerősen a tanár. Hogy mennél a…!
- Szóval átmentem? – kérdezte a fiú.
- Öné volt a legjobb felelet, mi az, hogy átment!
- Akkor ezek szerint… ötös? – kérdezte Olivér meglepetten.
- A legnagyobb ötös! Látszik, hogy készült, és hogy érdekli a téma, nem csak belenézett a jegyzetekbe… Viszont egyáltalán nem ismerős nekem órákról… Miért nem járt be?
Gerda majd’ megpukkadt mérgében. Még hogy készült…!
- Mert nem volt kedvem – rándította meg a vállát a fiú, azzal felállt a helyéről. – Viszontlátásra! -  A vállára vetette a táskáját, és kisietett a teremből. Gerda is elköszönt, és utána ment. Neki égett az arca a fiú helyett. Hogy lehet valaki ennyire bunkó?
- Az őszinteség fontos, de… - kezdett bele bizonytalan hangon. Nem akart ítélkezni Olivér felett, de ez akaratlanul is kicsúszott a száján.
- Nem kérdeztem a véleményedet – morogta a fiú sötét tekintettel.
- Amúgy szívesen a jegyzeteket – villant meg Gerda szeme. Ne számíts arra, hogy megint segítsek…!
- Már írtam, hogy kösz – vonta meg a vállát. A lány inkább szó nélkül hagyta az undok választ. Nem elég, hogy segített neki, a fiú még bunkózik vele!
- Minek kérted el, ha ilyen jól tudtad?
- Olvasok. Szokásom. – Olivér ezt úgy mondta, mintha rajta kívül senki nem művelné magát.
- Képzeld, nekem is. – Gerdának kezdett egyre jobban elege lenni a fiú öntelt viselkedéséből.
- Aha. Nem látszik. Összekeverni a poeta doktust a poeta naturalissal…
- Tudom jól, melyik melyik! Csak izgultam, és összezavarodtam – fonta keresztbe Gerda a karját sértődötten maga előtt. Most komolyan őt cukkolja? A lány önérzetét sértette, hogy a fiú nulla tanulással röhögve ötöst kapott, ráadásul csak azért, mert átküldte neki a jegyzeteket!
- Én a tanár helyében hármast se adtam volna… - Gerdának most lett elege.
- Te most direkt bunkózol velem, vagy azért, mert belső indíttatásod van rá?! Mert ha az utóbbi, akkor javaslom, keress fel egy jó pszichológust!
- Kettőhöz is jártam. Megőrültek – felelte Olivér teljes közönnyel. Gerda nem lepődött meg, hogy a fiú pszichológushoz járt – inkább az lett volna a furcsa, ha nem.
- Nem csodálom! Én is megőrülök tőled! – gyorsította meg Gerda a lépteit. Úgy érezte, mindjárt felrobban. Alapvetően nehezen lehetett kihozni a sodrából, de a fiú pillanatok alatt elérte nála, hogy a plafonon legyen.
- Biztosíthatlak, a helyzet kölcsönös – morogta a fiú az orra alatt.
- Csak azt tudnám, miért utálsz ennyire...!
A fiú néhány másodpernyi habozás után felelt:
- Nem utállak – jegyezte meg alig hallhatóan.
Gerdát meglepte – arra utalt a fiú eddigi viselkedése, hogy nem igazán szíveli őt. Bár igaz, az utálat és nem kedvelés között van különbség…
Az Ifjúság útján haladtak, a buszmegálló felé tartottak, amikor is valaki szó szerint ráugrott hátulról. Ijedtében összerezzent, és a szívéhez kapott. Barátnője, Ármina volt a „támadója”, aki mellett egy magas, kisportolt fiú állt.
- Sziaa! – vigyorgott a lány.
- A frászt hoztad rám! – dohogott Gerda. Nem haragudott barátnőjére egyáltalán, de nem szerette, ha ugrálnak rá. Ámina kiskorában is gyakran ijesztgette – úgy néz ki, nem szokott le róla.
- Alexszel megyünk kirándulni, velünk tartasz? – kérdezte a lány vidáman, azzal Olivérre tévedt a pillantása - … tartotok – fűzte hozzá.
Ám a fiúnak összeszűkült a szeme.
- Dolgom van – közölte jegesen.
- Izé… Ő itt Olivér, a csoporttárasam, Olivér, ők Ármina és Alex.
- Csodás – morogta a fiú ellenségesen. Nem úgy tűnt, mint aki barátkozni akar.
Közben megérkezett a busz, amire mindannyian felszálltak. Olivér rájuk se nézve elviharzott leghátra, és leült egy egyes ülésre. Kezét és lábát keresztbetette, és a fejére húzta a fejhallgatóját.
- Mi baja? – pislogott Ármina.
- Tudod… Ő az, akiről meséltem – legyintett Gerda.
- Á! Így már mindent értek. Nincs több kérdésem – hagyta helyben a lány, és hátradőlt.
Ők egy négyes ülésen foglaltak helyet a busz legelején. Ármina mellette ült, Alex velük szemben. Gerda kilenc éve látta utoljára a fiút, akit szintén alig ismert meg. Majd’ két méter magas volt, és arcán háromnapos borosta díszelgett. Búzaszőke tincsei szemébe hullottak, és vakítóan kék szeme barátságos fénnyel derengett. Fekete trikót és terepmintás rövidnadrágot viselt.
- Gerda! Úgy örülök, hogy újra látlak! – mosolygott rá a fiú.
- Én is örülök – mosolygott vissza a lány. -  Merre jártatok?
- A tanulmányi osztályon. Ez a barom kiiratkozott kommunikáció-szakról… - nézett rosszallóan Ármina a fiúra, aki csak vonogatta a vállát mentegetőzve.
- Hogyhogy? – csodálkozott Gerda.
- Megbuktam négy tantárgyból, és nem is érdekel – közölte nemtörődömül, és elsimított egy kósza tincset a homlokáról.
- Mit fogsz csinálni?
- Jövőre újrajelentkezem, csak tesi-szakra.
- Tesi tanár akar lenni – vigyorgott Ármina.
- Eredetileg is az akartam lenni, csak te gonosz módon rábeszéltél erre a hülyeségre – lökte meg a fiú a lábával a lány lábát. Ármina visszalökte.
- De hagytad magad!
- Ebben az is közrejátszott, hogy Hanna is odajárt. – Ahogy kimondta a nevet, egy pillanatra megvillant a szeme.
- Ha tudtam volna, hogy ő is kommunikáció-szakos, nem biztatlak… - sötétült el Ármina tekintete.
- Ha nem vagyok indiszkrét, ki az a Hanna? – érdeklődött Gerda udvariasan.
- Alex volt barátnője – válaszolt helyette Ármina. Keze enyhén ökölbe feszült, amiből a lány azt a következtetést vonta le, hogy nem szíveli túlzottan az imént említett lányt. Helyes volt Gerda sejtése, mert Ármina ezt motyogta az orra alatt: – Hülye ribanc…
- Megcsalt… - húzta el a száját a fiú.
- Pont téged? – kerekedett ki Gerda szeme. – Sajnálom…
Alex nagyon is jóképű fiú volt, olyannak tűnt, aki bármelyik lányt bármikor megkaphatja. Erre megcsalják…
- Áh, mindegy. Nem számít… Ennek már fél éve – legyintett a fiú könnyednek szánt mozdulattal. Szeme azonban szomorúságról árulkodott.
- Basszus, le kell szállnunk! – kapott hirtelen észbe Ármina. Még épp időben le tudtak ugrani a buszról, mielőtt az ajtó becsapódott mögöttük. Gerda látta a busz ablakából Olivért, aki üres tekintettel révedt a semmibe. Egy pillanatra összekapcsolódott a tekintetük. A lelke mélyéig hatolt a fiú megtört pillantása, mely végtelen magányról árulkodott. Összeszorult a szíve.
A kórház térnél szálltak le, és átmentek a velük szemközti megállóba. Hamarosan jött is egy harmincötös, ami felvitte őket a TV-toronyhoz, azaz a hegy tetejére.
- Régi szép idők… - mosolygott Ármina nosztalgikusan, és elindultak az erdőbe.
- Mindig idehoztak minket kiskorunkban kirándulni – bólintott Gerda, és elmosolyodott, amikor felidézte magában a közös kirándulások emlékét.
- Kis betojik voltatok! – nevetett Alex.
- Naa, ezt kikérjük magunknak! – lökte meg Ármina a fiút.
- Azzal ijesztgettelek titeket, hogy élnek még a dinók, és csak arra várnak, hogy lakmározhassanak a húsotokból! Ti meg bevettétek, és sikítva szaladtatok az autóhoz.
- Azért az nem úgy volt ám! – öltött rá nyelvet Ármina.
- Egyszer még be is öltöztem, emlékeztek? Majd’ összepisiltétek magatokat félelmetekben!
- Azért ne túlozzunk!
- Jön a szöörny! – kacagott Alex, és a homlokához tette a kezét, szarvat formázva. Gerda felé szaladt, aki nevetve kitért az útjából. Újra gyereknek érezte magát, és önfeledten kacagott. A fiú utána Árminát vette üldözőbe. A lány gyorsan szaladt, de Alex hosszú lábaival szemben nem vehette fel a versenyt. A fiú elkapta őt hátulról, és jól megszorongatta.
- Hé, héé, eressz! – kapálózott vörös arccal, amire Alex megpördült vele.
- Az enyém vagy! Elkaptalak! Most már nem menekülsz! – nevetett.
Gerda személyében jött a segítség, aki a fiú mögé lopózott, és belecsípett a derekába. Alex azon nyomban eleresztette barátnőjét.
- Ezért kapsz! – kezdte el összevissza csiklandozni a lányt. Gerda kétrét görnyedt, és kezével védte magát.
- Ne, ne, neeh…! Hagyd abba! – röhögött.
- Szóval folytassam…? – csikálta tovább. Ám ekkor Ármina hátulról belecsimpaszkodott Alex nyakába.
- Megadom magam, megadom magam! – tette fel a fiú a kezét.
- Szóval belátod, hogy nincs esélyed ellenünk?
- Belátom, minden eddigi bűnömet szánom-bánom! Csak kérlek, ne bántsatok!
A lány ekkor leugrott róla, és huncut mosollyal átkarolta Gerda vállát.
- Mi legyen a nagyfiú büntetése? – mérte végig Alexet tettetett gonoszsággal.
- Hmm, nem is tudom… - simogatta meg Gerda az állát, és a fiúra sandított ravasz tekintettel.
- Ajjaj, ajjaj! Kezdek félni! Semmi jót nem jelent, ha két nő összefog!
- Bizony, hogy nem! Úgyhogy bölcsen teszed, hogy félsz! Így talán életben hagyunk. – Ármina ekkor Gerdához fordult, és jó hangosan megszólalt: - Csak kettőnk között: Alex kedvenc száma Fluor Tomitól a Mizu. Már alig várja, hogy előadhassa nekünk. Szegényt le akartam beszélni róla, de hát – hajthatatlan… - sóhajtott fel színpadiasan, és a fiúra nézett.
- Ezt még megbánod! – Alex próbált komolyságot erőltetni a hangjába, de természetesen csak tréfált.
- Jajj, bocsánat, nem akartalak kibeszélni! De ha már meghallottad, igazán elénekelhetnéd! Epedve várjuk, hogy halljuk csodás produkciódat!
- Én nem ragaszkodom hozzá – vigyorgott Gerda.
- Csitt! Még a végén elmegy a bátorsága.
- Az ám, félénk vagyok! – mosolygott teli szájjal Alex.
- Hihető! - bólogatott Gerda.
- Na, kezded?
- Hát rendben… Ti akartatok maradandó halláskárosodást szenvedni…
- Halljuk, halljuk! – biztatták a lányok kórusban.
- „Kicsi lány, ó, szia, helló, álljunk össze, mint két kicsi legó…” – zendített rá a fiú a dalra hamiskásan. Gerdát és Árminát rázta a nevetés, és a térdüket csapkodták. Alex egyre hangosabban és bátrabban folytatta, egészen belejött, amikor is egy idős házaspár jött velük szembe.
Összehúzott szemmel, rosszallóan mérték végig őket.
- Erkölcstelen banda! Kijönnek az erdőbe inni és hangoskodni!
- Hogy nem sül le a bőr a képükről! – ütötte meg a fülüket a párbeszéd.
Alex abbahagyta az artikulátlan óbégatást, majd így szólt:
- Pedig nem is ittunk!
Erre mindhármójukból kitört a nevetés.
- Gyere, Márta! – karolt bele az idős férfi a hölgybe, és elsiettek mellettük.
- Mi lenne, ha még innánk! – kacagott Ármina.
- Hoztam ám sört, ugye iszol velünk? - kérdezte Gerdától a fiú. A lány megrázta a fejét.
- Nem, köszönöm. Nem szeretem az alkoholt.
- Mi az, hogy nem? – támadta le Alex.
- Nem lehet mindenki olyan alkoholista, mint te – intette le Ármina, és megcsóválta a fejét.
- Hé, csak mert egyszer a detoxban kötöttem ki, nem azt jelenti, hogy alkoholista vagyok!
- Egyszer… - vonta fel a szemöldökét szkeptikusan a lány.
- Na jó, kétszer… De az elsőre nem emlékszem!
- Talán mert olyan részeg voltál, hogy azt se tudtad, mi a neved…?
- Mit is mondtam a mentőorvosnak?
- Azt már nem tudom pontosan, valami nagyon fura név volt. De meg voltál győződve róla, hogy így hívnak. Folyamatosan ezt hajtogattad, és hogy haza akarsz menni, holott otthon voltál.
Gerda enyhén összeráncolta a szemöldökét. Ugyan ő még sohasem rúgott be, de tudta, hogy alkohol befolyása alatt az ember mond és tesz furcsa dolgokat, de ez akkor is egy picit gyanús volt neki.
- Tényleg nem emlékszem… - vakarta meg a fiú a fejét. – De azóta visszafogom magam!
- Ha neked a hordó a mérték…
- Naa! – koccant Ármina vállának Alex. – Azért ne szerénykedj, te is tudsz ám inni!
- Lényegesen kevesebbet, mint egyesek – nyomta meg az utolsó szót.
Gerda szívből örült, hogy ilyen jól elvannak, de ő ehhez nem tudott hozzászólni. Mindig kimaradt az ivászatokból, nem mintha bánta volna. Amúgy se hívták.
Közben megérkeztek a Kis-Tubesre, ami egy fehér betonkilátót takart a domboldalon. Tulajdonképpen nem volt az, csak mindenki így hívta. A „kiülő” jobban illett rá. Két magas, lábtámlás fapadot betonoztak a sötétzöld korlát elé, honnan kitűnő panoráma nyílt a városra. Egy kis szűk út vezetett a kör alakú betonoromzatra. Odamentek, majd Alex fellépett a korlátra, és szétnézett. Gerda és Ármina követte példáját, bár ők a földön maradtak.


Gyönyörű, napfényes idő volt – a kék égen bárányfelhők vonultak át lustán. Alattuk az ékszeres dobozhoz hasonlatos város terült el, jobbra tőlük pedig a Mecsek lankái húzódtak.
- Az ott… A Horvát hegyek, látjátok? – kérdezte Alex, és délkeleti irányba mutatott.
Gerda és Ármina bólogattak Tiszta idő volt, így egész élesen kirajzolódott a hegyvonulat. Gerdát ámulattal töltötte el, hogy ilyen közel vannak a határhoz. Életében egyszer lépte át, amikor kiskorában a Plitvicei-tavaknál nyaralt a szüleivel. Nem nagyon maradt meg benne az üdülés, csak foszlányok, viszont a határ átlépésére tisztán emlékezett. Hatalmas szenzációként élte meg. A mai napig átjárta ugyanaz a különös, borzongató izgalom, ahányszor felidézte az emléket.
Elszakadni a szokott közegtől, és egy új „világba” csöppenni – ez jelentette számára a nagybetűs kalandot. Már nagyon hiányzott neki, hogy kimozduljon – még ha csak a Tubesre is. Ráadásul a barátaival együtt. Neki! Vannak barátai…! El sem merte hinni.
Határtalan boldogság áradt szét benne, és bágyadtan mosolygott.
- Hoztam pokrócot, üljünk le! – indítványozta Alex, és elindult. A két lány követte.
A fiú a köves-füves domboldalon terítette le a piros pokrócot, a kilátó mögé. Mind a hárman letelepedtek. Alex került középre, aki kitámasztotta magát hátul a kezével, és felnézett az égre. Ármina és Gerda is így tett. Jó pár percig nem szóltak egymáshoz, csak nézték az elvonuló felhőket. Gerdát határtalan nyugalom és megelégedés töltötte el. Úgy érezte – életében először – hogy megtalálta a helyét. Nagy szüksége volt barátokra, nagyobb, mint eddig bármikor. Zsófival való kapcsolata megviselte, és fájó űrt hagyott szívében. De Ármina és Alex barátsága betöltötte ezt a lyukat.
- Látjátok ott azt a felhőt? Olyan, mint egy kalapos nyúl! – mutatott Alex az egyik különös formájú felhő felé. Gerda mindjárt észrevette.
- Ó, tényleg! – mosolygott.
- Én nem látom…
- Ott! – mutatott a fiú nyomatékosabban a felhő irányába, de Ármina csak rázta a fejét.
Erre Alex odahajolt hozzá, és megfogta a kezét.
- Ott – bökött a képződményre.
Barátnője arcán pír jelent meg.
- Látod már? – kérdezte a fiú, és rápillantott a lányra.
Ármina elrántotta a kezét, és haját zavartan eltűrte a füle mögül.
- I… igen – hebegte. Alex felnevetett, és játékosan összeborzolta a lány haját.
- Héé! – lapogatta le Ármina a tincseit.
Gerda figyelmét nem kerülte el a kis közjáték, de nem szólt semmit. Majd kifaggatja róla barátnőjét, ha kettesben lesznek.
Hirtelen eszébe jutott Olivér, maga sem értette, miért. Látta lelki szemei előtt, ahogy a szobájában kuporog az ágyon, térdét az álláig felhúzva, és sír. A kép elillant, és rajta megmagyarázhatatlan lelkiismeret-furdalás lett úrrá. Mi volt ez a bevillanás…?
Nem tudott rájönni az okára. Akaratlanul is párhuzamot vont saját maga és Zsófi között. Ahányszor volt barátnője lemondta a találkozókat Zsolt miatt, mindig az volt az érzése, hogy a lánynak eszébe se jut, hogy ő közben milyen nyomorultul érzi magát. Most pedig lám, ugyanitt tart ő is… Megrázta a fejét.
Ez azért nem ugyanaz. Olivér nem a barátja, nincs hozzá semmi köze, nem tartozik érte felelősséggel…
Egyre kevésbé tudott kiigazodni önmagán.
- Mi a baj? – kérdezte Alex, és megérintette a könyökét. Gerda összerezzent.
- Ja, semmi… Csak… Nem haragszotok, ha most picit magatokra hagylak benneteket?
Ugyan Ármina és Alex nem szólaltak meg, de neki most egyedül kellett lennie pár percre. Járni egy kicsit, kiüríteni az elméjét.
- Vigyázz magadra! Fel ne faljon a mecseki vérnyúl! – nevetett a fiú. Ármina azonban aggódó pillantást vetett rá.
- Minden rendben? – kérdezte a lány.
- Persze! – felelte Gerda meggyőzőnek szánt hangon, azzal felállt.
Az erdő felé indult lassú léptekkel, és közben mélyeket lélegzett. Próbált semmire sem gondolni, de önkéntelenül is felvillant előtte Olivér. Persze nem hitte, hogy tényleg sír – nem tűnt valami érzelmes típusnak -, de valamiért megsajnálta.
Ahogy bandukolt, a fák között valami különösre lett figyelmes. A levegő hullámzott előtte, amire megdörzsölte öklével a szemét. Amikor újra kinyitotta, egy kőből épült, borostyánnal befutott, égbe nyúló tornyot vett észre. Halványan derengett előtte, akár egy délibáb.
Rettenetesen megijedt, hisz a Mecseken nincs torony a Tubest és a TV-Toronyt leszámítva. De azok teljesen más irányban vannak, és nem így néznek ki…
Újra megdörzsölte a szemét, és nagyokat pislogott. A furcsa látomás szertefoszlott előtte, mintha ott se lett volna. Gerda földbe gyökerezett lábbal állt, és jó pár percen keresztül csak meredten nézte a fákat.
Hát ez meg mi volt…? 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szablon wykonany przez FAITH